Przygotowanie Wieczoru Sederowego

Święto Paschy jest świętem wolności.

Wieczór Sederowy jest lekcją demonstracyjną, podczas którego opowiadanie według porządku Hagady porusza wszelkie zmysły uczestniczącego: zmysł wzroku, zmysł smaku i węchu, zmysł dotyku i słuchu.

Stół nakryty białym obrusem.

Na stole:

  • Maca: 3 mace przykryte ozdobną serwetką – Maca przaśny chleb używany w zassie Paschy.
  • Sederowy talerz: kawałek mięsa z kością (może być nóżka z kurczaka, upieczona, gotowa do spożycia – przypomnienie ofiar paschalnych składanych w Świątyni).
  • Maror i karpas: gorzkie zioła – zwykle tarty chrzan i natka zielonej pietruszki, cykoria oraz naczynie ze słoną wodą – symbole gorzkiego życia Żydów w niewoli i smaku łez.
  • Beica: jajko ugotowane lub upieczone, nie obrane – symbol zbiorowego losu ludności, symbol płodności i woli przetrwania, na przekór wszystkim tym, którzy chcieli zniszczyć Naród Żydowski.
  • Charoset: to słodka, brązowa pasta przyrządzana z jabłek, rodzynek, miodu i orzechów. Jest symbolem zaprawy, używanej do budowy przez uwięzionych w Egipcie Izraelitów. Słowo „charoset” pochodzi od hebrajskiego słowa cheres oznaczającego glinę.
  • Wino, lub sok winogronowy (czerwony).
  • Na środku stołu kielich dla Proroka Eliasza, zwiastun nadejścia Mesjasza.
  • Przy każdym nakryciu kielich, do czterech błogosławieństw, symbol czterech zapowiedzi, które usłyszał Mojżesz na pustyni przy gorejącym krzewie.

W czasie wieczerzy pije się cztery razy wino, które symbolizują wolność i szczęście – przy „kiduszu”, przed jedzeniem po błogosławieństwie, po jedzeniu i na końcu „sederu”. Każdy kielich ma swoją nazwę. Przyprowadzają one nas do czterech obietnic Boga:

Wyprowadzę (hoceti) was spod ciężaru robót w Egipcie,
Wyratuję (hicalti) was z niewoli.
Wybawię (gaalti) was okazując wielką moc i wielkie wyroki.
Wezmę (lakachti) was dla Siebie jako naród, będę dla was Bogiem.

Przygotowanie potraw na Sederowy Stół:

  • Najważniejszym składnikiem Paschalnego stołu jest MACA (przaśny Chleb)
  • Kawałek mięsa z kością (może być nóżka z kurczaka, upieczona, doprawiona, gotowa do spożycia – Przypomnienie ofiar paschalnych składanych w Świątyni).
  • Gorzkie zioła – zwykle tarty chrzan i natka zielonej pietruszki, cykoria.

Cykorię umyć i rozebrać poszczególne listki, na które nałożyć odrobinę chrzanu. Łódeczki cykorii z chrzanem są gotowe smaczne choć ostre i dekoracyjne.

Natkę pietruszki umyć, gałązki rozdzielić, tak aby można chwytając gałązkę łatwo zanurzyć ją w słonej wodzie i zjeść.

Naczynie ze słoną wodą – symbole gorzkiego życia Żydów w niewoli i smaku łez.

  • Ugotowane jajko: to nie tyko symbol płodności i woli przetrwania, na przekór wszystkim tym, którzy chcieli zniszczyć Naród Żydowski, ale również dobra potrawa podawana z sosem majonezowym, lub chrzanowym.
  • Charoset to słodka, brązowa pasta przyrządzana z jabłek, rodzynek, miodu i orzechów.

Przygotowanie: Obrane jabłka zetrzeć na tarce, lub w melakserze dobierając ostrza tarki średnioziarnistej. Do utartej masy dodać miód, trochę cynamonu, rodzynki i orzechy (nie koniecznie), wymieszać, nałożyć w salaterki.

  • Sok winogronowy, lub wino – zalecany sok winogronowy (czerwony)

Przy każdym nakryciu kielich, do czterech błogosławieństw, symbol czterech zapowiedzi, które usłyszał Mojżesz na pustyni przy gorejącym krzewie.

Wszystkie wyżej wymienione potrawy są niezbędne na Stole Sederowym, są one lekcją demonstracyjną, podczas którego opowiadanie według porządku Hagady porusza wszelkie zmysły uczestniczącego: zmysł wzroku, zmysł smaku i węchu, zmysł dotyku i słuchu.

Potrawy te nie są głównym posiłkiem, który podczas Kolacji Sederowej jest eleganci i wyśmienity, w którym zawarty musi być jeden ważny element – w żadnej potrawie nie powinno być mąki, z wyjątkiem mąki macowej (przaśnej).

Comments are closed.